Италианският президент Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за

...
Италианският президент Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за
Коментари Харесай

Ще поканим македонски ученици на почивка у нас, обяви Радев

Италианският президент Серджо Матарела е напълно взаимен с нашата позиция за присъединението на Република Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев след срещата си с италианския си сътрудник в двореца Куиринале. " Всички желаеме да забележим допустимо най-бързо тези страни по техния европейски път. Обясних доста ясно българската позиция и че ще имаме прогрес, когато и самите страни показват ясно и необратимо, че извършват критериите ", сподели президентът.

Всички правят оценка това, което в последно време прави България – активизиране на разговора, разнообразни начинания, акцентира той.

В момента българското държавно управление работи интензивно с държавното управление на Северна Македония и в най-скоро време България ще подари на западната ни съседка едно доста количество ваксини против ковид, заяви Радев.

Той разгласи, че още при сформирането на служебното правителство е разискал с сътрудниците си опцията помощите, които се дават в туризма да бъдат не просто заплащания, а да бъдат вложени в нещо настоящо. Думите президента бяха по повод обявената по-рано през днешния ден от министрите на финансите, на образованието и на туризма нова мярка в помощ на бранша посредством туристически пакети за безплатно летуване на възпитаници и учители.

" С президента Пендаровски обсъждаме да поканим възпитаници и студенти от Република Македония да прекарат част от ваканцията си дружно с нашите деца. Разбира се и с учители, тъй че да имаме просветителна и филантропична стратегия. Ако успеем това да го реализираме, ще създадем най-важната крачка за превъзмогване на десетилетната агитация, на клевети и опълчване сред нашите две страни. Ако ние съберем нашите младежи дружно, съм сигурен, че това ще обезврежда всевъзможни пропаганди ", акцентира президентът.

Той разяснява и обстановката с миграционния напън. " Това, което се случи предходната година в Гърция по поречието на река Марица на доста по-голям фронт, може да се случи в България. Продължавам да упорствам за действен проект за Европейския съюз – да имаме явен проект при обещано състояние по какъв начин се работи ", уточни президентът.

Двамата с италианския му колега са разискали и културното съдействие. По думите на Радев е значим факт, че българските земи са били част от Римската империя и има доста монументи от това време у нас.

" Италианският президент ще помогне по всички способи, с цел да получим верните препоръки и помощ за нашето културно завещание. Помощта ще бъде от страна на институти и адвокати ", разгласи министърът на културата Велислав Минеков. И добави, че българските съкровища са били показвани с огромен триумф по света през годините, като това е донесло огромен доход за музейното дело и културата. " За страдание, през последните 30 година в сходен аспект не се е работило. Имахме една нещастна галерия в " Лувъра ", от която освен не спечелихме, само че си и платихме. Подобни изложения към този момент ще са единствено при форма за замяна или когато печелим в името на изкуството и музейното дело ", посочи Минеков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР